Het dameszadel

Het moderne dameszadeldz-res-ingrid
Het moderne dameszadel, zoals dat van 1920 tot in 1950 gemaakt werd en sinds enige tijd door gespecialiseerde zadelmakers ook nieuw gemaakt wordt. Het zadel moet aan een aantal voorwaarden voldoen die naar huidige maatstaven een correcte positie van de amazone waarborgen en een goede ligging op de paardenrug. Hieronder een beschrijving waar je bij een dameszadel op moet letten.

Zitting
Het dameszadel heeft een brede bijna platte zitting. De eerste dameszadels hadden een diepe zit. Het gDZ bovenkantewicht van de amazone kwam daardoor te ver naar achteren, zodat het voor de amazone bijzonder vermoeiend was om recht te  blijven zitten met het gewicht voldoende naar voren. Daarna zijn er zadels gekomen met een volkomen rechte zitting. Deze hadden echter als nadeel dat het ruitergewicht te ver naar voren kwam. Door ervaring is gebleken dat een zitting met een diepte van 0,635 cm het beste voldoet. Bij voorkeur is de zitting van deerskin of suède, dit voorkomt dat je gaat glijden in het zadel maar er zijn ook dames die de voorkeur geven aan glad leer. Van de bovenkant gezien is het zitvlak asymmetrisch.

Zweetbladen
RkantDZHet zadel heeft twee zweetbladen. Bij zadels waar de benen aan de linkerkant liggen (bij de meeste zadels maar  aan de rechterkant komt ook voor) is het linkerzweetblad groter omdat daar ook je rechterbeen op moet rusten. Het rechterzweetblad is klein en recht. Soms is er een tasje in gemaakt om een zakdoek of regenhandschoenen in op te bergen. Er zijn dameszadels waar de singelstoten óp het rechterzweetblad liggen hier spreekt men van een open singelssyteem waardoor de amazone makkelijker zelf kan aansingelen.

Kussenvulling
De vulling moet door een zadelmaker die verstand heeft van dameszadels aangepast worden. De vulling moet niet te zacht zijn maar ook niet te hard. Er mogen geen gaten en bobbels in de vulling zitten. Bij voorkeur zijn de kussens van serge. Dit is een dikke wollen stof. Als de vulling gesetteld is worden de kussens nog een keer overtrokken met linnen. Omdat een dameszadel vaker moet worden bijgevuld dan een herenzadel  is een serge kussen beter dan een leren omdat het met een speciale naald doorboord kan worden om de vulling op zijn plaats te brengen. Ook glijdt een stoffen kussen op de rug van een paard minder snel dan een leren kussen.

Wyckeham padEr zijn ook zogenaamde Wykeham pads. Dit zijn kussens die uit vilt zijn opgebouwd en makkelijk te vervangen zijn door een andere Wykeham pad. Zo kon vroeger een dame met meerdere paarden, die dezelfde breedte hadden qua kopijzer (dat de breedt van de kamer bepaalt) maar een andere vulling nodig hadden, één zadel gebruiken met meerdere Wykeham pads.

De krukken
Het moderne dameszadel heeft twee krukken, één vaste kruk bovenaan en één schroefbare kruk eronder. De schroefbare kruk is te veranderen in positie. Soms is er ook een tweede gat zodat de kruk meer naar voren of naar achteren te plaatsen is. Hoe breed of smal de krukken zijn en hoe die gepositioneerd zijn hangt af van het bouwjaar en type zadel.

Balansstoten en balanssingel
De balanssingel wordt aan de balansstoten bevestigd. De balanssingel loopt van de linkervoorstoot aan de lange punt naar de stoot aan de rechterachterkant van het zadel. De balanssingel zorgt ervoor dat het zadel recht blijft liggen bij extreme bewegingen van het paard bij o.a springen of bokken het zadel recht blijft liggen.
Er zijn twee type balanssingels, de losse en de vaste balanssingel.

Oversingel
RechterkantDe oversingel verhindert het klapperen van het rechterzweetblad. Aan het zweetblad zit een elastiek met een haakje bevestigd en aan de stoot van de oversingel een oogje. De amazone kan op deze manier het zweetblad losmaken van de oversingel om aan te singelen.

De kamer
De kamer moet teruggesneden zijn. Het linkerzweetblad zal dit afdichten zodat de kleding niet met de schoft in aanraking komt.

Stijgbeugelophanging
De beugelriem is met een speciale ophanging aan het zadel bevestigd. Er zijn drie systemen, bedacht door de vroegere dameszadelmakers Champion & Wilton, Mayhew en Owen. Allen hebben ze hetzelfde doel namelijk losgaan zodra de amazone van haar paard valt. Als er een vaste ophanging met een rol of een beugelhaak zoals op een herenzadel gebruikt wordt dan dient men een veiligheidsbeugel te gebruiken.
stijgbeugelhaken
                         Owen                                   Champion en Wilton                               Mayhew