De kleding

De rijkleding is aan bepaalde voorschriften gebonden. In Engeland wordt daar nog zeer streng de hand aan gehouden. Hieronder volgen de kledingvoorschriften zoals die momenteel in Nederland worden gehanteerd tijdens officiële gelegenheden en wedstrijden.

De haardracht
Het haar wordt in een wrong gedraaid met daaromheen een haarnetje. Er mag geen piekje haar uitkomen. Als het eigen haar te kort is, zal van een haarstukje een wrong moeten worden gemaakt (nepknot). Jeugdleden tot 16 jaar dragen het haar in een haarnetje (geen knot). Als de haren erg lang zijn, zo nodig in een vlecht.

Het hoofddeksel
De amazone draagt een bolhoed of een platte zijden hoed, waaraan een voile wordt bevestigd. Deze is met een elastiek aan de hoed bevestigd en gaat tot onder de kin. De voile mag niet gerimpeld zijn.
Tijdens wedstrijden georganiseerd onder de vlag van de KNHS is  tot en met de M2 een veiligheidscap verplicht.

Jeugdleden tot 16 jaar moeten met een veiligheidscap rijden, waaraan geen voile is bevestigd. Ook tijdens wedstrijden georganiseerd door de KNHS moet er met veiligheidscap gereden worden.
Voor iedereen geldt: het is veiliger om met een veiligheidscap te rijden!

De plastron of de stropdas
Bij een dressuurhoed draagt men een plastron. De plastron wordt voor een shownummer anders gestrikt dan voor de jacht. Bij een bolhoed en een cap draagt men een overhemdblouse met een stropdas.

Het rijkostuum
Bij officiële gelegenheden wordt een zwart of een donkerblauw rijkostuum gedragen. Bij buitenritten mag een tweedkostuum gedragen worden. De "rok" reikt aan de achterzijde slechts tot op het zadel. Zittend te paard, moet de rok de linkervoet vrij laten. Dit is om te voorkomen, dat bij een valpartij de spoor in de zoom van de rok zou blijven haken. Om het opwaaien van de rok te voorkomen is er een stuk elastiek aangenaaid dat om de rechtervoet gaat.
Onder de rijrok wordt een donkere rijbroek met zwarte rijlaarzen gedragen; de rijbroek moet zoveel mogelijk in dezelfde kleur als het kostuum zijn. Het rijjasje is langer dan een gewoon rijjasje en heeft schuin weggesneden voorpanden. Omdat het rijjasje tot over het zadel reikt, verdient een rijjasje met twee splitten de voorkeur. Deze voorkomen, tezamen met de schuin weggesneden voorpanden, dat het rijjasje ergens scheef zou kunnen trekken. Bij een gewoon rijjasje, kunnen de voorpanden schuin worden weggespeld. Onder het rijjasje wordt een wit overhemd (of witte blouse) met een fijn ruitje en een geel vest gedragen.

De handschoenen
De handschoenen mogen van stof of leer zijn in de kleuren bruin, geel of wit. Zwarte handschoenen zijn niet toegestaan.

De cane
In de rechterhand wordt een cane gehouden. Bij jeugdleden mag de cane maximal 75 cm zijn en bij de senioren 1 meter lang zijn.

De spoor
Alleen aan de linkervoet wordt een spoor gedragen.

Historische kleding
Bij historische kleding is de keuze veel groter. Als je zelf een kostuum wilt maken, moet je wel goed met naald en draad kunnen omgaan.
Deze kleding wordt vaak op shows gebruikt of tijdens een kür op muziek in de klasse Periode.