Aanschaf zadel
Als je tot het besluit komt dat je het rijden in dameszadel zo leuk vind dat je een eigen zadel wilt, lees dan eerst deze pagina. Het kan je helpen bij je zoektocht.
Het vinden van een zadel
Er is in Nederland één gediplomeerde zadelmaker die zich gespecialiseerd heeft in dameszadels (je vindt haar onder de sponsors). Zij kan je helpen met het zoeken en aanpassen of maken van je dameszadel. Je kunt ook via E-bay of Marktplaats zoeken of via de Society of Master Saddlers, dit is een vereniging van zadelmakers in Engeland, op hun website kun je onder members zien wie gespecialiseerd is in dameszadels. In Nederland is ook een webwinkel die dameszadels verkoopt, ook deze is te vinden onder sponsors.
Voor je gaat zoeken
Er zijn een aantal maten die handig zijn om te weten voordat dat je naar een zadel gaat zoeken.
Dit zijn:
- De breedte van je paard
- De ruglengte van je paard
- De lengte van je bovenbeen i.v.m. de lengte van het zadel
- De breedte van je zitvlak
- De lengte van het zadel
- De breedte van het zadel
We zullen deze punten hieronder bespreken.
Breedte van je paard
Het kopijzer van de boom van een dameszadel moet de contouren van je paard volgen. Als dit niet het geval is, kunnen bij een te krappe boom de punten in het paard prikken, bij een te wijde boom komt het zadel te laag te liggen en gaat het eerder scheef liggen omdat de boompunten geen contact met het paard maken.
Ruglengte van je paard
Het zadel mag bij voorkeur niet voorbij de 18e ruggenwervel komen. Laat een zadelmaker of -passer de rug van je paard opmeten en er een mal van maken zodat je weet hoe breed en lang je paard is. Als je een zadel gevonden hebt, kun je met de mal kijken of het zadel de juiste breedte en lengte heeft.
Lengte van je bovenbeen
Als je in je dameszadel zit, heb je aan de achterkant 4-5 cm over en tussen de bovenste kruk en je rechterknieholte kunnen twee vingers. Als je zittend de lengte meet vanaf je knieholte tot het einde van je bibs dan weet je ook wat voor lengte je zadel moet hebben.
Breedte van je zitvlak
Het zal duidelijk zijn dat de breedte van je zitvlak overeen moet komen met die van het zadel.
Lengte van het zadel
Je kunt de lengte van een zadel op twee manieren meten.
De eerste is van de terug gesneden kamer tot eind lepel, de tweede is van de voorkant bovenste kruk tot achterkant lepel.
Breedte van het zadel
De breedte wordt gemeten op het breedste deel van het zadel.
Controlepunten zadel
Als je al deze maten weet, kun je gaan zoeken naar je zadel.
Heb je een zadel gevonden dat voldoet aan jouw maten, controleer dan de volgende punten:
De boom
Door de lange en korte tak van de voorboom naar elkaar toe te buigen, kun je controleren of de boom gebroken is. Als dit erg gemakkelijk gaat of je hoort het zelfs kraken, zou dat het geval kunnen zijn. De boom kan ook aangetast zijn door houtworm maar daar kom je pas achter als de zadelmaker het zadel openmaakt.
De conditie van het zadel
Is het zadel in het verleden goed onderhouden of is er achterstallig onderhoud en moet het misschien gerestaureerd worden.
De kussens
Zijn ze goed gevuld. Is het linkerkussen groter dan het rechter?
Waar is het zadel gemaakt
De beste dameszadels werden en worden nog steeds in Europa gemaakt. Deze zijn duurder dan de zadels uit het Oosten maar de kwaliteit en pasvorm is een stuk beter. Hier geldt vaak "goedkoop is duurkoop".
Neem de mal van je paard mee en houd deze in het zadel. Klopt dit, spreek dan bij voorkeur af dat je het zadel eerst mag (laten) passen. Zoals hierboven al genoemd werd, kun je bij de gespecialiseerde zadelmaker laten kijken of dit het geschikte zadel is voor jou en je paard.
We zullen hier een paar aanwijzingen geven waar je zelf op kunt letten.
Als je het zadel op het paard legt, moeten de kussens de lijn van het paard volgen. Zowel aan de voorkant naar beneden toe als over de rug heen. Als het overal mooi aansluit, ben je alweer een stap verder. Zijn er plekken waar het zadel niet aansluit dan is het misschien mogelijk om dit op te vullen.
Het zadel moet aan de bovenkant recht liggen, dus niet voor- of achterover. Als je achter het paard gaat staan, moet het zadel met het kussenkanaal midden op het paard liggen of een beetje naar rechts. Als je op het zadel gaat zitten komt het vanzelf weer in evenwicht. Ook moet de linkerachterkant hoger zijn dan rechterachterkant.
Vervolgens moet je er zelf op stappen en rijden om te kijken en te voelen of het zadel ook tijdens het rijden goed blijft liggen en of het jou ook past en lekker zit.
Tot slot
Het passen van een dameszadel is geen ABC-verhaal, er zijn vaak uitzonderingen en aanpassingen zijn meestal mogelijk. Dit verhaal is om u te helpen om een beetje wegwijs te worden in dameszadelland. Laat voor meer zekerheid een specialist naar het zadel kijken.
Heeft u nog vragen dan kunt u die stellen aan
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ingrid Sanders zal u vragen graag beantwoorden.