Verslag van Jolanda Vos over onderlinge wedstrijd

510 juli 2016 was het dan zo ver, mijn (Jolanda Vos) eerste wedstrijd met Salva-Mea
Dit jaar doe ik voor het eerst mee aan wedstrijd in dameszadel. Ik ben eigenlijk helemaal geen wedstrijdruiter. Heb ooit in 1996 buiten mededinging aan een proefje van het AVS in Exloo meegedaan op...

de moeder van Salva-Mea, Amurath Atina. Maar voor deze wedstrijd werd ik gevraagd door Chaca Weessies om mee te doen om samen met haar dochter Jyeshtha en pony Puck een pas de deux op te voeren op twee verschillende niveaus, Bixie en M. Dit leek me wel leuk om te doen en een leuke uitdaging. Misschien vragen jullie je wel af waarom M1-niveau en niet B, omdat ik nog nooit echt een wedstrijd heb gereden. In principe vonden Anne en Chaca dat ik dit wel aan kon samen met Salva-Mea.

Dus samen muziek uitgezocht en het in elkaar laten zetten door Erik de Zeeuw van ClubSound. En dan de kür in elkaar zetten. Dit bleek nog niet zo eenvoudig. We kwamen erachter dat er bij mij nog een onderdeel ontbrak, de volte 10 meter en ook het gedeelte van Jyeshtha moest worden aangepast. Tja, en je moet weten onder gewoon zadel is het veel makkelijker dan in dameszadel omdat ik en Salva-Mea nog niet alle knoppen weten om bepaalde onderdelen te laten zien. Een week voor de wedstrijd kwamen we erachter dat ik ook travers moest laten zien. Tja, dat werd in rap tempo en geduld geoefend omdat we dit al heel lang niet meer hadden gedaan.

Nu ik toch meedeed met de kür vond het thuisfront dat ik mij ook wel kon inschrijven voor M1-proefjes en bestrijdende amazone. Ik zou toch al mee doen met één onderdeel.

Op gegeven moment kwam Anne met het idee om voor een verrassingselement te zorgen vanwege het 5-jarig jubileum vanUntitled-1 manege de Buitenwijck en eigenaresse Rita. Ofwel een demonstratie te geven in de pauze om vooral Rita voor al haar inzet te bedanken en juryleden te verrassen en mee te laten doen zonder dat ze het wisten.
Mij werd gevraagd of mijn vriend Willem de Zeeuw met zijn Suzuki en ik hieraan wilden meewerken. Dus even een keer met de auto en mijn paard uitgeprobeerd bij Chaca in de bak en dit ging goed.

 
Omdat ook juryleden zouden meerijden, zijn twee vrienden van Willem benaderd, Jan-Ronald en Kees met hun Suzuki's en ze waren er direct voor te porren. Maar dan moesten er ook nog twee paarden bij. Dus Gea Vreeling en Erik Oosterhof werden hiervoor benaderd en zij zagen het ook wel zitten.

En zo is "Concours d'Élégance" geboren. Dus werd een kür in elkaar gezet en een keer stiekem geoefend in de manege toen Rita heerlijk op vakantie was. Daarna met z'n allen nog twee keer geoefend bij Chaca thuis. Dit alles in gewoon zadel en onder begeleiding van Anne en Chaca. Met de wedstrijd zagen we het wel hoe het onder dameszadel zou gaan…

Na een paar weken van voorbereiding en flink oefenen was het dan zo ver, het debuut van Salva-Mea en mij. Paarden en pony de trailers in wat heel vlot verliep. En bij de manege aangekomen heerlijk op stal gezet zodat ze even konden wennen.

Het was al druk op de manege. Ingrid en Tabe waren samen met een aantal vrijwilligers bezig met de dameszadels van de vereniging op de paarden te leggen. Een aantal amazones die vlot door Anne en Liane Blauw waren aangekleed liep al rond in wedstrijdkleding om met de paarden buiten te starten in ring 1 en 2.
Het was een gezellige sfeer om ons heen.

Ondertussen heb ik Salva-Mea klaar gemaakt, mijzelf in wedstrijdkleding gestoken en eerst op gewoon zadel gaan inrijden omdat ze een singelplek had gekregen en daar best last van had. Vlak voordat ik de ring in ging, werd het zadel verwisseld voor mijn dameszadel. Gelukkig kreeg ik vanaf dat moment hulp van mijn nichtje Naomi, waar ik heel blij mee was. Tja, wat moet ik vertellen van mijn eerste proef… Ik wilde haar eerst laten wennen aan de hekjes die ze nog nooit had gezien maar daar kregen we eigenlijk geen kans voor. We moesten direct starten. Achteraf had ik moeten doorgeven dat we er nog niet klaar voor waren maar dat is voor de volgende keer.

 
3Ik kende het proefje uit mijn hoofd dus ben gestart maar mijn voorlezer was nog niet zo ver. Door mijn schuld reden we de proef helaas andersom. A was C en C was A. Ze vond de hekjes heel eng en ik kreeg haar met moeite en veel geduld er langs. Op gegeven moment moesten we halthouden.
De jury kwam uit de auto en in overleg en uitleg van mijn kant dat mijn paard en ik geen kans hadden gekregen om te wennen aan de bak en vooral dat ze nog nooit van haar leven zulke hekjes had gezien, ben ik opnieuw begonnen aan de proef en werd vanaf dat het stilstaan weer verder beoordeeld. Waar ik heel blij mee was.
Dus geen goed begin van mijn eerste proef.

Daarna direct door naar proef 18, M1 in ring 2 en dat ging beter al wist ik dat ze was aangesprongen in de verkeerde galop en ik gewoon ben doorgegaan met de oefeningen in galop. Bleek achteraf dat ik haar gewoon had moeten terugnemen en opnieuw aanspringen zodat de onderdelen daarna nog goed kon worden beoordeeld. Maar dat weet ik dan ook weer voor de volgende keer.

Zoals ik al eerder schreef heb ik geheel geen ervaring met wedstrijden omdat dit niet mijn ambitie is.

Na deze twee proeven achter de rug te hebben, snelde ik weer terug naar binnen om Salva-Mea af te zadelen, andere sjabrak erop en ander hoofdstel om haar in goede handen achter te laten bij Naomi zodat ik mij snel kon verkleden bij Anne om het kostuum aan te trekken voor onze verrassing in de pauze "Concours d'Élégance" voor vooral Rita. Het was een drukte met aan- en uitkleden van verschillende combinaties. Onze ploeg voor deze verrassing was inmiddels ook gearriveerd en de auto's stonden al buiten te wachten met mooie bloemstukken erop. Natuurlijk werden vragen gesteld waarom zij daar stonden maar dat werd wijselijk stilgehouden.
Erik op Luuk, Gea op Belo en ik op Salva-Mea hebben nadat we ons verkleed hadden eerst even in de binnenbak losgereden.
Was voor mij de eerste keer om met zo'n kostuum op mijn paard te rijden en ze pakte dit vrij rustig op.
Toen was het zo ver. De pauze zou bijna beginnen en wij zijn naar buiten gegaan om een groepsfoto te maken.

Daarna werd door Anne, Rita en de juryleden naar de auto's begeleid en konden ze instappen. Zo zijn we naar de 4achterkant van de manege gereden waar we binnen zouden komen en onze "Concours d'Élégance" konden uitvoeren. Wat echt voor iedereen een verrassing was en in goede sfeer werd ontvangen. Jammer alleen dat de muziek al begon toen we binnenkwamen. Deze moest pas starten nadat wij naast de auto's stilstonden in de bak. Maar de verrassing was geslaagd!

We hadden geen tijd om even bij te komen en even pauze te houden na onze mooie verrassing. Het was weer hollen om mij weer om te kleden voor mijn volgende 'optreden', de pas de deux, kür op muziek samen met Jyeshtha met Puck en Chaca er naast rennend. Hup in het kerstpak en dan weer naar beneden om met hulp op Salva-Mea te stappen. Even met z'n allen in de binnenbak gereden om te wachten totdat we aan de beurt waren. Doordat wij deze kür op twee verschillende niveaus deden, Bixie en M, moesten er twee juryleden bij zijn om het te beoordelen. Bij binnenkomst even een paar rondjes gelopen en daarna op ons startpunt klaar gaan staan. De muziek werd aangezet en Salva-Mea schoot naar voren. Puck was ook in paniek en Chaca had ook de grootste moeite Puck rustig te krijgen. Muziek kraakte aan alle kanten en na nog een poging die niet goed ging, zijn we eerst de bak weer uitgegaan en de volgende deelnemers zijn toen eerst hun kür gaan rijden. Hun muziek ging ook niet zo goed maar beter dan bij ons. Toen is besloten om via de achterkant de auto van Willem neer te zetten zodat de muziek daarin kon worden afgespeeld. En dit ging wel goed. Bleek achteraf een draadje van de speakerboxen los te zitten en daardoor kraakte het zo. We hebben een mooie kür neergezet. Na de kür konden Salva-Mea en ik eindelijk tot rust komen. Ik heb haar heerlijk afgespoten en lekker op stal gezet en mij netjes omgekleed en gezorgd dat mijn traktatie voor de high tea in de keuken kwam. Het was maar goed dat we de koelbox bij ons hadden en deze continu aan was. Anders hadden we gesmolten Arretjescake gehad.

 
Boven met het wegbrengen van de cake kreeg ik te horen dat ik het kostuum weer aan moest trekken voor een groepsfoto en dat daarna prijsuitreiking met de high tea zou zijn. Beneden gekomen in kostuum wordt je bewonderd voor de kleren die je aan hebt. Niet alleen die van mij maar die van iedereen door toeschouwers die ook een hele leuke dag hebben gehad.
We verzamelden ons op de trap voor bij de manege. Daarna begon de high tea en wachtten we op de uitslagen. En kwamen Anne en Chaca nog met een mooie taart aanzetten.

Tijdens de uitslag bleek ik de derde plek te hebben behaald met bestrijdende amazone en ik kreeg hiervoor een mooie beker met vaantje. Voor de kür op muziek kreeg ik een vaantje voor de vierde plaats en bij de einduitslag van het dagkampioenschap ben ik vijfde geworden.

Nadat alles achter de rug was, heb ik mijn kleine meisje Salva-Mea weer in de trailer gezet en zijn we huiswaarts gereden zodat ze nog even lekker in de wei met haar andere vriendjes kon genieten van de geweldige dag en het mooie weer.

Het was een gezellige, geslaagde dag waar ik alleen maar blije gezichten heb gezien en waar volgens mij iedereen heeft genoten. Ik bedank daarom ook iedereen die mij geholpen heeft.

2Het is alleen jammer dat er voor deze dag door de vereniging weinig tot geen reclame is gemaakt zodat meer mensen interesse krijgen in het rijden in dameszadel en ontdekken dat ze dat ook misschien met hun eigen paard/pony kunnen doen.

 

 

 

 

Terug naar Home