Kennis en Kunde in 't Harde

1731 oktober tot en met 2 november
Lieve lezers,
Graag neem ik u mee in mijn terugblik naar het trainingsweekeind in ’t Harde, waar de dames en de twee heren door...

de zeer deskundige instructeurs Harro Goudsmit en Ellen Goudsmit-van der Putten onder de loep werden genomen in het kader van KENNIS EN KUNDE. Nadat de paarden hun stalling in de buurt gevonden hadden en verzorgd waren, ontmoetten de deelnemers elkaar in de kantine van de manege. Onder het genot van een natje en een droogje werden wij welkom geheten. In de manege stond een laptop en een beamer. Daaromheen stonden stoelen. Er waren ook twee paarden. Twee vossen, andere kleuren hebben de Gele Rijders niet. 24Al deze paarden hebben namen die, hoe kan het ook anders, gekoppeld zijn aan het militarisme of koninklijk huis.
Ondersteund door beelden gaf Ellen uitleg over het correct zitten. In balans zitten in dameszadel is niet voor iedereen even gemakkelijk. Veel gemaakte fouten zijn bijvoorbeeld dat de rechterschouder te veel naar links gedraaid wordt, waardoor het linkerbeen niet meer aansluit aan het zadel. Of het bovenlichaam hangt achterover en dient als het ware als een contragewicht om zo in balans te blijven. Een andere variant is dat het bovenlichaam te veel naar links en naar voren gaat, waardoor het hele gewicht op het linkerbeen komt. Door te veel steun op de beugel wordt het zadel op een verkeerde manier belast en zal het zadel naar links trekken, met andere woorden het zadel wordt uit balans getrokken. Bij bovengenoemde voorbeelden is geen sprake van een onafhankelijke zit.
Ellen, die inmiddels op het paard zit, laat tijdens de uitleg van de theorie zien welk effect dat in de praktijk op het paard heeft. Na het afsluiten van de zeer boeiende clinic werden de sleutels van de slaapvertrekken uitgedeeld. In de daarvoor bestemde kasten konden wij onze bagage kwijt.
De kasten hadden iets heel herkenbaars, met een andere indeling krijg je een prachtige zadelkast. De dag werd afgesloten met een gezellig etentje, daarna naar bed en de volgende dag op tijd weer op.

Na een heerlijk ontbijt op deze stralende ochtend, werden de paarden opgehaald.
Ellen en Harro stonden al in de startblokken om aan alle deelnemers een-op-een een halfuur les te geven om datgene wat tijdens de clinic behandeld was toe te passen op ruiter en paard.
's Morgens ging het hier en daar wat moeizaam maar na het uit wisselen van de nieuwe ervaringen tijdens de lunch, begon men heel ontspannen en met veel plezier aan het middagprogramma.
De dag vloog voorbij. De paarden gingen weer naar hun logeeradres en wij genoten van een heerlijke wokmaaltijd.
Daarna naar bed en lekker slapen.

De laatste dag was aangebroken, het beloofde weer een fraaie dag te worden. De tassen werden ingepakt, de sleutels ingeleverd. Na het ontbijt werd de draad weer opgepakt. Paarden ophalen want de laatste puntjes moesten nog op de i worden gezet. Hanna straalde, ze voelde voor het eerst dat haar paard goed kon11 wijken onder dameszadel bij het geven van de juiste hulpen. Alauda, het paard van Chaca was erg gespannen. Chaca was bang voor een koliekaanval. Zowel Ellen als Annet slaagde erin Chaca en Alauda tot ontspanning te brengen.
Het gaat nu weer goed met Alauda. Het resultaat van die drie dagen is nog steeds merkbaar: niet tegen de hand, niet loperig maar ontspannen, in één woord klasse. Ingrid en Tabe: rots in de branding: rustig, storm, hollen vliegen rennen, paniek, doos met prolite weg. Tabe was een prima huismeester: de zorg voor voldoende toiletpapier was hem wel toevertrouwd. Zo zijn er nog vele momenten op te noemen zoals Erik al jaren bekend bij het rijden in dameszadel en Peter de tweede heer, geweldig. Lia en Charlotte na lange tijd weer in dameszadel super. Ilse, het jonge meisje fantastisch!! En dan al die tevreden en blije gezichten.
Bij het afsluiten van deze geweldige dagen keek ik naar Annet, toen kreeg ik weer dat Beergevoel. De ouderen onder ons weten vast wel wat ik bedoel. Ik dacht aan Beer en hoopte dat ze heeft kunnen meegenieten van haar vereniging "Het Dameszadel". Beers leuze was "niet alleen met elkaar maar ook voor elkaar" en dat was het ook!

ÉÉN WENS: LAAT DIT NIET DE LAATSTE KEER GEWEEST ZIJN!!!

Groetjes Anne Weessies

 
Foto's zijn te bekijken in de Fotogalerij met dank aan Lia

Terug naar Home